Αυτό το μήνα δεν σας έχω ετοιμάσει βίντεο tutorial, γιατί η φωτογραφική μου μηχανή χάθηκε. Την ξέχασα στην πλάτη μιας καρέκλας σε ένα μεζεδοπωλείο, και σε λίγη ώρα που την αναζήτησα φυσικά είχε κάνει φτερά. Λίαν συντόμως πρέπει να την αντικαταστήσω, οπότε θα ξαναδημιουργήσουμε παρέα. Μέχρι τότε σας έφτιαξα ένα μικρό "know how" .....
Όταν δημιουργούμε, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε, γιατί αυτά είναι που ή θα απογειώσουν ή θα θάψουν την δημιουργία μας.
Όσες με ξέρετε, με έχετε ακούσει πολλές φορές να επισημαίνω την σημασία που έχει το χαρτί που θα χρησιμοποιήσουμε σαν βάση.
Όταν είχα πρωτοξεκινήσει το art journaling- χμμμ δεν σας λέω πόσα χρόνια πριν, μην δείχνουμε και την ηλικία μας- πίστευα ότι το πιο σημαντικό θα ήταν να μάθω τεχνικές με χρώματα και mediums. Πήρα, λοιπόν, μια σειρά μαθημάτων με την Dina Wakley, (τώρα θα την ξέρετε όλοι από την καινούργια της συνεργασία με την Ranger - τότε είμαστε we happy few, όπως έλεγε εκείνη). Πήρα και ένα πάκο κανσόν 30x30cm και προσπάθησα να εφαρμόσω αυτά που μας έδειχνε. Και ότι και να έκανα το αποτέλεσμα ήταν όχι απλά λιγότερο των προσδοκιών μου, αλλά εντελώς απογοητευτικό. Δοκίμαζα ξανά και ξανά -ντρεπόμουν να δείξω και τα χάλια μου στην Dina- χωρίς καμιά επιτυχία, μέχρι που έριξα τα μούτρα μου και τη ρώτησα τι νομίζει ότι μπορώ να κάνω. Η απάντηση με εξέπληξε "Πάρε άλλο χαρτί και κάνε ακριβώς ότι έκανες και πριν". Μου φάνηκε απλοϊκό, αλλά πήγα και αγόρασα ένα φτηνό μπλοκ ακουαρέλας (ε λυπόμουν να δώσω και λεφτά σε χαρτί - όλα ίδια μου φαίνονταν). Και ξαφνικά το μαγικό έγινε. Οι τεχνικές δούλεψαν χωρίς να κάνω τίποτα παραπάνω. Την επόμενη μέρα αγόρασα ένα artists watercolor pad. Και κάνοντας ακριβώς τα ίδια, ξαφνικά έγινα καλλιτέχνης!
Λοιπόν, το χαρτί είναι η βάση της δημιουργίας σας, ότι και να κάνετε, ζωγραφική, σχέδιο, monoprinting, art journaling, mixed media, είναι αυτό που θα αντιδράσει στα mediums, τα χρώματα , τα μελάνια κλπ και θα σας δώσει και το άμεσο αποτέλεσμα αλλά και την διάρκεια στο έργο σας.
Οι διάφορες εταιρίες χαρτιού, φτιάχνουν ειδικά χαρτιά για κάθε σκοπό. Καλό είναι να τα γνωρίζουμε και να χρησιμοποιούμε το ανάλογο
Χαρτί illustration. Είναι χαρτί πολύ απαλό στην αφή και είναι κατάλληλο για λεπτομέρεια. Επίσης αντέχει ελαφρά washes. Υπάρχει σε λευκό και μαύρο και χρησιμοποιείται με ακρυλικό, μελάνι, και χρώματα ακουαρέλας
Χαρτί μαρκαδόρου. Είναι ειδικό χαρτί που εμποδίζει τον μαρκαδόρο να "τρέχει". Χρησιμοποιείται με μαρκαδόρους νερού αλλά και οινοπνεύματος.
Χαρτί Σχεδίου. Είναι χαρτί acid free, με μια ομοιόμορφη, λεία υφή. Είναι ανθεκτικό στα σβησίματα και δέχεται καλά τα ακόλουθα: κάρβουνο, μολύβι, μελάνι, ξυλομπογιά και παστέλ.
Χαρτί ακουαρέλας. Έχει τρεις διαφορετικές κατηγορίες hot press, cold press, και rough. Το hot press είναι λείο στην αφή, σαν αποτέλεσμα της θερμικής επεξεργασίας που δέχεται στο τέλος της κατασκευής του. Το cold-pressed (που είναι και το πιο κοινό) έχει μια ελαφριά άγρια υφή, που προέρχεται από το felt που χρησιμοποιείται για να το στεγνώσει από το νερό κατά την παραγωγή του. Το rough είναι άγριο και είναι κατάλληλο για έργα χωρίς λεπτομέρειες αλλά με πολύ texture.. Τα χαρτιά ακουαρέλας είναι κατάλληλα για ακρυλικό, κάρβουνο, παστέλ, μελάνι , μολύβι και φυσικά χρώματα ακουαρέλας.
Χαρτί Vellum (διαφάνεια) . Χαρτί με διάφορα πάχη, και με αρκετή διαφάνεια. Πολύ απαλό στην αφή, χρησιμοποιείται συνήθως για τεχνικό σχέδιο και καλλιγραφία. Κατάλληλο για μελάνι , μολύβι και μαρκαδόρο.
Όλα αυτά τα διαφορετικά χαρτιά , επίσης έχουν διάφορα βάρη. Το βάρος στο χαρτί μετριέται σε gsm (γραμμάρια ανα τετραγωνικό μέτρο). Το κοινό χαρτί εκτυπωτή γράφει επάνω 80gsm. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε σελίδα Α4 (1⁄16 m2) είναι 5 γρ.
Δεν χρειάζεται να σας πω ότι ειδικά για τα mixed media, που το χαρτί δέχεται πολύ καταπόνηση και μεγάλες ποσότητες νερού, όσο πιο χοντρό, τόσο πιο καλά. Το δικό μου αγαπημένο είναι το Fabriano cold pressed 300gsm, αλλά θα σας συμβούλευα να ψάξετε το δικό σας αγαπημένο, ανάλογα με αυτό που κάνετε.
Φιλιά και θα σας δω τον επόμενο μήνα, ελπίζω με βίντεο tutorial
Μυρτώ