Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Επιλέξτε τα σωστά χρώματα για τα project σας!

 Ο συνδυασμός χρωμάτων είναι κάτι πολύ σημαντικό,
η επιλογή χρωμάτων μπορεί να καθορίσει το ύφος και το στυλ 
ενός project 😉 είτε πρόκειται για mixed media, για κάρτες, scrapbooking ακόμα
και το βάψιμο των ντουλαπιών της κουζίνας σας!
Ως εκ τούτου, η χρήση χρώματος και των συνδυασμών του 
μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετά δύσκολη.


Ας ξεκινήσουμε όμως με το να θυμηθούμε μερικά βασικά για τα χρώματα...

Αρχικά η θεωρία των χρωμάτων ξεκινάει από τον κύκλο των χρωμάτων.
Ο τυπικός χρωματικός κύκλος ταξινομεί 12 χρώματα σε κύκλο και δείχνει τις σχέσεις μεταξύ αυτών των χρωμάτων. Χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες.
Βασικά χρώματα: κόκκινο, κίτρινο και μπλε.
Αυτά τα τρία χρώματα είναι η βάση του χρωματικού κύκλου και δεν μπορούν να δημιουργηθούν με την ανάμειξη άλλων χρωμάτων μεταξύ τους.
Αντίθετα, αυτά τα τρία βασικά χρώματα είναι τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία των υπολοίπων στο χρωματικό κύκλο.
Δευτερεύοντα χρώματα: πράσινο, πορτοκαλί και μωβ.
Αυτά τα χρώματα γίνονται με την ανάμειξη των πρωταρχικών χρωμάτων μεταξύ τους.
Για παράδειγμα, το κόκκινο και το κίτρινο κάνουν το πορτοκαλί, το κίτρινο και το μπλε κάνουν πράσινο
και το κόκκινο και το μπλε κάνουν το μωβ.
Τριτογενή χρώματα: κίτρινο-πορτοκαλί, κόκκινο-πορτοκαλί, κόκκινο-μωβ...
αυτά τα χρώματα γίνονται ανακατεύοντας ένα πρωτεύον χρώμα με ένα δευτερεύον δίνοντας έτσι μία ενδιάμεση απόχρωση.
Για να δούμε τώρα στην πράξη τι σημαίνουν όλα αυτά 😉

Ας ξεκινήσουμε με μονοχρωματικούς συνδυασμούς: διαφορετικοί τόνοι ενός χρώματος.
Για παράδειγμα το μπλε σε navy blue, baby blu, σκούρο μπλε ... Είναι ένας πολύ απλός συνδυασμός που δίνει την αίσθηση σοβαρότητας και κομψότητας. Εαν όμως νοιώθετε οτι το project σας είναι πολύ πιο σοβαρό απο ότι θα θέλατε μπορείτε να προσθέσετε λεπτομέρειες στο συμπληρωματικό του χρώμα, δηλαδή αυτό που είναι απέναντι του στον χρωματικό κύκλο: λίγο κίτρινο ή πορτοκαλί.

Μία άλλη επιλογή είναι ένας τριαδικός συνδυασμός χρωμάτων. Την αρμονία αυτή την πετυχαίνουμε όταν τα χρώματα που θα επιλέξουμε δημιουργούν ένα ισόπλευρο τρίγωνο στον χρωματικό κύκλο. Για παράδειγμα, μπλε κίτρινο και κόκκινο... ένας συνδυασμός που συμβολίζει την δύναμη, την πίστη και την αγάπη 💓...δείτε όμως πόσο διαφορετικός είναι ο συνδυασμός αυτός εαν επιλέξουμε τα ίδια αυτά τρία χρώματα αλλά στις παστέλ εκδοχές τους...
Εαν θέλετε να πετύχετε έναν 'απαλό / ήρεμο' συνδυασμό χρωμάτων, επιλέξτε ένα βασικό χρώμα και ένα ή δύο ακόμη που βρίσκονται δίπλα του στον χρωματικό κύκλο.


Επομένως, εαν επιλέξετε το κίτρινο ως κύριο χρώμα της δημιουργίας σας, μπορείτε να το συνδυάσετε με πράσινο και πορτοκαλί. Εαν θέλετε να του δώσετε ένα πιο τολμηρό στυλ , μπορείτε να επιλέξετε ένα διπλανό χρώμα και το αντίθετο.
Με αυτόν τον τρόπο η αντίθεση μεταξύ των χρωμάτων δεν θα είναι τόσο μεγάλη. 
Αν λοιπόν επιλέξατε το κίτρινο, θα μπορούσατε να το συνδυάσετε με το πορτοκαλί, που βρίσκεται δίπλα του και το μωβ που είναι απέναντι. 
Έτσι δίνουμε μία πιο τολμηρή πινελιά στο έργο μας χωρίς να χάσουμε την αρμονία 😉Τέλος, υπάρχει και ο αντίθετος συνδυασμός, ο οποίος, όπως το δηλώνει και το όνομα του σημαίνει οτι θα συνδυάσετε χρώματα τα οποία βρίσκονται απέναντι το ένα απο το άλλο στον χρωματικό κύκλο. Με αυτό το τρόπο, εαν επιλέξετε ροζ μπορείτε να το συνδυάσετε με πράσινο.
Με αυτόν τον συνδυασμό, το έργο σας αποκτά μία εντυπωσιακή δυναμική αφού τα χρώματα που είναι απέναντι το ένα απο το άλλο στον χρωματικό κύκλο τονίζουν το ένα το άλλο.
Αυτός ο συνδυασμός χρωμάτων σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητος.

Τώρα εάν μιλάμε για scrapbooking, πχ ένα μίνι άλμπουμ, αυτό που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι τα χρώματα στις φωτογραφίες! Ένα μίνι άλμπουμ έχει συνήθως κάποιο θέμα, οπότε οι φωτογραφίες είναι πολύ πιθανό να έχουν έναν ίδιο χρωματικό τόνο. Η γνώμη μου είναι να παραμείνετε σε αυτούς τους τόνους για ένα πιο αρμονικό αποτέλεσμα. 
Κάτι άλλο που πρέπει να εκτιμήσετε είναι και το ύφος που θέλετε να δώσετε στην δημιουργία σας, την διάθεση που θέλετε δημιουργήσετε. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ψυχρούς ή θερμούς τόνους...
Τέλος, σημαντική είναι επίσης η αναλογία χρώματος στην δημιουργία μας. Μία ίση αναλογία στον χρωματικό μας συνδυασμό μπορεί να κάνει το έργο μας να δείχνει βαρετό, γι'αυτό παίξτε με τις αναλογίες και ευχαριστηθείτε το! 


Αυτά λοιπόν και για αυτήν την εβδομάδα!
Μείνετε μέσα στα ζεστά και απολαύστε την αυριανή μέρα
με ζεστό καφέ και δημιουργία!
Φιλιά!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου