Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Το υγρό γυαλί και οι εφαρμογές του...ένας μικρός οδηγός!

 

Σήμερα αποφασίσαμε να σας μιλήσουμε για το 'υγρό γυαλί' η αλλιώς την ρητίνη.
Υγρό γυαλί είναι ο εμπορικός όρος που έχει καθιερωθεί 
για την εποξική ρητίνη δύο συστατικών (ρητίνη + καταλύτης-σκληρυντής), 
η οποία μετά την στερεοποίησή της αποκτά όψη και υφή,  
ίδια με αυτή του γυαλιού, πάνω σε όποια επιφάνεια και να εφαρμοστεί.
Στο SnP θα βρείτε Artists Grade Clear, την ArtResin, UV ρητίνη που στεγνώνει πολύ γρήγορα όταν εκτεθεί σε uv ακτινοβολία η στον ήλιο, και την AmazinCast, ιδανική για χύτευση, σε λευκό χρώμα και έτοιμη για βάψιμο. 
Εδώ, να σημειώσουμε επίσης, οτι η ArtResin είναι κατάλληλη για κατασκευή αντικειμένων οικιακής χρήσης και τρόφιμα, και ασφαλής ακόμα και για παιδιά (ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης).



Οι εφαρμογές του υγρού γυαλιού είναι πάρα πολλές και μπορούν να εφαρμοστούν με δύο τρόπους:
-Με χύτευση σε καλούπια, μέσα στα οποία μπορούν ταυτόχρονα να εγκλωβιστούν και κάθε είδους διακοσμητικά στοιχεία. Εδώ να τονίσουμε ότι κάθε είδους υλικό-αντικείμενο που πρόκειται να εγκλωβιστεί σε κατασκευές με υγρό γυαλί π.χ λουλούδια, άμμος, κοχύλια, χαρτί, φωτογραφίες, μεταλλικά-ξύλινα στοιχεία, γκλίτερ, χάντρες κλπ. θα πρέπει να είναι απολύτως στεγνό χωρίς το παραμικρό ίχνος υγρασίας αλλά και σκόνης.
-Με επίστρωση πάνω σε αντικείμενα-επιφάνειες, όπως τραπέζι, δίσκο μεταλλικό, πήλινο μπολ, γυαλί και πολλά άλλα. Εδώ η ρητίνη μπορεί να λειτουργήσει και σαν βερνίκι.




Βασική διαδικασία


Ότι και να αποφασίσετε να φτιάξετε να ξέρετε οτι, καθώς πρόκειται για ένα χημικό προιόν, η χρήση γαντιών είναι απαραίτητη. Επίσης, καλό είναι να προφυλάξετε την επιφάνεια εργασίας σας. Εαν όμως η επιφάνεια σας λερωθεί όσο η ρητίνη είναι υγρή τότε μπορείτε να το καθαρίσετε με ασετόν ή οινόπνευμα, εαν στεγνώσει και σταθεροποιηθεί τότε θα χρειαστεί κάποιο διαλυτικό και τρίψιμο με γυαλόχαρτο.



Τα δύο συστατικά για την δημιουργία υγρού γυαλιού αναμειγνύονται σε σκεύη μιας χρήσης ή πλαστικά μπωλ-δοσομετρητές με ξύλινη ή πλαστική μικρή σπάτουλα, η οποία επίσης χρησιμοποιείται και για το "στρώσιμο" του υλικού στην διάρκεια των κατασκευών.

Μπορείτε εννοείται και να χρωματίσετε την ρητίνη!
Θέλει ελάχιστη ποσότητα χρώματος, είτε σε υγρή μορφή, τα alcohol inks και τα art resin tints, είτε σε σκόνη, οι χρωστικές! Ρίχνετε στο έτοιμο μείγμα υγρού γυαλιού σταγόνες χρώματος ή αντίστοιχη ποσότητα σκόνης και αναμειγνύετε πολύ καλά έως να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα.  


Τότε και όσο το υγρό γυαλί είναι ακόμη ρευστό μπορείτε να παρέμβετε με σπάτουλα, οδοντογλυφίδα κλπ, ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου, για να δημιουργήσετε σχέδια με τα χρωματιστά μείγματα. 



Τέλος, ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου, ο χρόνος στερεοποίησης διαφέρει. Πάντως, ένας μέσος όρος για την στερεοποίηση μικρών-μεσαίων απλών κατασκευών κυμαίνεται από 1-2 έως και 48 ώρες.Να πούμε εδώ οτι καλό είναι να αφήσετε την δημιουργία σας να στερεοποιηθεί σε μέρος προφυλαγμένο απο σκόνη και επίπεδο!



Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να έχετε υπ'οψιν σας πριν ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι...αλλά είμαστε σίγουροι οτι μόλις ξεκινήσετε και δείτε τις δυνατότητες θα κολλήσετε!

Σας ευχόμαστε ένα καλό υπόλοιπο Κυριακής και μία καλή καινούρια εβδομάδα απο αύριο!
Και τα λέμε πάλι την επόμενη εβδομάδα!
Φιλιά!




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου