Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Τι είναι το art journaling ;



Πριν ξεκινήσουμε θέλω να σας πω αυτό ... 
με το art journaling γίνεσαι καλλιτέχνης ακόμα και όσοι απο εσάς δεν έχετε, η δεν νομίζετε οτι έχετε, καποια σχέση με τέχνη, κατασκευές κτλ.
 Ξεκινώντας art journaling συνειδητοποιείς οτι όλοι είμαστε τελικά καλλιτέχνες με κάποιον τρόπο,  πάντα είμασταν, μέσα μας, ίσως χωρίς να το ξέρουμε.
Και αφού ξεκινήσεις, και το συνειδητοποιήσεις αυτό, θα αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την τέχνη αλλά και τον εαυτό σου...
θα νοιώθεις περήφανος/η για τον εαυτό σου!

Τι είναι λοιπόν το art journaling;

Όπως όταν γράφεις τις σκέψεις σου, τα συναισθήματα σου η τις ιδέες σου σε ένα ημερολόγιο, έτσι ακριβώς  κάνεις και με το art journaling απλά κάνεις και τέχνη συγχρόνως. Πιο απλά, το art journaling είναι ο τρόπος να εκφράζεις συναισθήματα μέσω τέχνης.


Ποιά είναι τα "οφέλη" του art journaling ;



Το art journaling είναι 'ξένοιαστο'. Δεν υπάρχει σωστό η λάθος στο art journaling, Αυτό που απολαμβάνεις είναι η διαδικασία της έκφρασης. Οπότε το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο σημαντικό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι οτι η κάθε σελίδα που δημιουργείς λέει κάτι για εσένα,  και για την στιγμή εκείνη που την δημιούργησες.

Δεύτερον, το art journaling σου επιτρέπει να ξεπεράσεις τους φόβους σου περί τελειότητας, σωστού/λάθους, αποτυχίας...Εφόσον δεν υπάρχει σωστό η λάθος, εφόσον κάθε "λάθος" είναι η ευκαιρία να μάθεις κάτι, τότε δημιουργείς χωρίς φόβο, ότι σου βγεί, νοιώθεις ελεύθερος.
Για τους περισσότερους είναι μία συγκλονιστικη αποκάλυψη αυτή. 

Τρίτον, έχοντας ενα art journal μπορείς να δημιουργείς/εκφράζεσαι κάθε μέρα. Είναι πολύ βολικό, γιατί βασικά μπορεί να είναι ένα μπλοκ και ένα στυλό, το οποίο μπορείς να έχεις παντού μαζί σου, στην τσάντα σου και να δημιουργείς όπου και να είσαι. 

Τέλος, το art journaling σου επιτρέπει, σε βοηθάει ίσως, να ωριμάσεις σαν καλλιτέχνης αλλά και σαν προσωπικότητα. Και το όφελος αυτό θα το δείς άμεσα αφού ξεκινήσεις. Εαν δημιουργείς συχνά, ελεύθερα, χωρίς φόβο, η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη.
Και ενώ είναι εθιστικό, είναι παράλληλα μία "γιορτή" για την ψυχή μας!

Τι θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε

Ένα art journal 


Μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, υπάρχουν αμέτρητα βίντεο με οδηγίες στο You Tube, μπείτε στο κανάλι μας και χαζέψτε, πάρτε ιδέες, μαζέψτε υλικά και ξεκινήστε!

Για όσους όμως δεν νοιώθουν έτοιμοι για ένα τέτοιο εγχείρημα, 
μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο απο εδώ.

Υλικά




Η λίστα μπορεί να είναι ατελείωτη. Είναι πάντα ανάλογα με το στυλ σας, με τον τρόπο που θέλετε να εκφραστείτε.
Σίγουρα πάντως θα χρειαστείτε στυλό και μαρκαδόρους, ίσως αδιάβροχους.
Ακρυλικά και ακουαρέλες. Και πινέλα εννοείται!
Μπορείτε επίσης να βρείτε κάποια υλικά στο σπίτι σας, όπως σφουγγαράκι κουζίνας, ρολό χαρτιού, καπάκια μπουκαλιών, πινέλα μακιγιάζ...σκεφτείτε δημιουργικά και θα ανακαλύψετε θυσαυρούς!

Και τώρα το μεγάλο ερώτημα...τι να εκφράσω/δημιουργήσω;


Εδώ είναι το φανταστικό! 
Για τα πάντα! Οι επιλογές είναι ατελείωτες!

Μπορείτε να ξεκινήσετε μαθαίνοντας στο journal σας καινούριες τεχνικές, να μάθετε να ζωγραφίζετε, να χρωματίζετε, να κάνετε doodles η καλλιγραφία...
Μπορείτε επίσης να αρχίσετε να εκφράζετε τα συναισθήματα σας, τις σκέψεις σας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έκφραση μέσω της τέχνης σαν μία μορφή ανάπτηξης της αυτεπίγνωση σας, και για να ανακαλύψετε τον εαυτό σας...
Με άλλα λόγια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το art journal σας για να συλλέξετε παραθέματα, ιδέες, ιδέες για ταξίδια, όνειρα αλλά και για να κρατάτε ημερολόγιο των αναμνήσεων σας με φωτογραφίες.

Και πως να ξεκινήσω; απο πού;


Η αρχή είναι όντως τρομαχτική πολλές φορές. 
Ξεκινήστε ίσως με μία γραμμή, κάντε άλλη μία...και σιγά σιγά αυτές οι γραμμές μπορεί να καταλήξουν σε έναν κύκλο, και τελικά κάτι γίνεται...
Προσθέστε σελίδες απο κάποιο περιοδικό, μία φωτογραφία, ενα απόκομμα εισητηρίου, λίγο χρώμα η doodling με το αγαπημένο σας στυλό η αντιγράψτε ενα αγαπημένο ποίημα...
Εαν σας βοηθάει μπορείτε να βρείτε λίστες με art journal prompts (ιδέες)
η ακόμα και να εμπνευστείτε απο σελίδες άλλων στο pinterest.

Σκεφτείτε λοιπόν τι θα μπορούσε να σημαίνει το art journaling για εσάς
και ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου