Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Τα μελάνια - ένας μικρός οδηγός!

Τα μελάνια είναι είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο στο scrapbooking,
στη δημιουργία καρτών,
 αλλά και στις δημιουργίες Mixed Media.



Ας δούμε κάποιες βασικές κατηγορίες μελανιών:


Pigment Inks: Μελάνια αδιαφανή (Opaque), με ζωντανά χρώματα, που αργούν να στεγνώσουν και μένουν στην επιφάνεια που τα σφραγίζετε, για αυτό το λόγο είναι κατάλληλα για θερμή ανάγλυφη αποτύπωση (embossing). Δίνουν ένα αποτέλεσμα κιμωλίας, ειδικά το λευκό μελάνι πάνω στο μαύρο χαρτί. Να θυμάστε όμως ότι για να σταθεροποιήσετε ένα τέτοιο μελάνι, πρέπει να το αφήσετε αρκετά ή να το στεγνώσετε με heat gun. Αλλιώς θα "σβήσει"



Versamark Ink: Ένα μελάνι που δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή σας, είναι διάφανο, σφραγίζει αφήνοντας ένα αποτύπωμα υδατογραφήματος,που όμως μεταμορφώνεται αν χρησιμοποιήσετε σκόνες ανάγλυφης αποτύπωσης (Embossing Powders) και το ειδικό εργαλείο, το πιστόλι θερμου αέρα!
Είναι το αγαπημένο μου μελάνι για θερμή ανάγλυφη αποτύπωση (embossing)!



Dye Inks: Μελάνια που στεγνώνουν γρήγορα, έχουν ζωντανό χρώμα και απορροφούνται από την επιφάνεια που τα σφραγίζετε.

Archival Inks: Μελάνια ανεξίτηλα και αδιάβροχα, που χρησιμοποιούνται για σφράγισμα σε πορώδεις επιφάνειες όπως το χαρτί, το ξύλο, το δέρμα κ.ά. Είναι ιδανικά για σφραγίδες, που θέλετε να χρωματίσετε με απλούς ή μαρκαδόρους οινοπνεύματος, ακουαρέλα κλπ, μια και το μελάνι δεν ξεβάφει. Αν ασχολείστε με τον πολυμερικό πηλό είναι τα κατάλληλα για να σφραγίσετε.
Οπωσδήποτε δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σας το μαύρο και ένα καφέ, αν και όλα τα υπόλοιπα χρώματα είναι φανταστικά!



Alcohol Inks:Ο Tim Holtz έκανε τα μαγικά του με αυτά τα μελάνια σε υγρή μορφή, τα οποία είναι ιδανικά για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες επιφάνειες! Είναι μόνιμα μελάνια με βάση το οινόπνευμα, που βγαίνουν  σε πολλά χρώματα, που στεγνώνουν αμέσως και μπορείτε να τα αναμείξετε με υπέροχα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας το Blending Solution!
Ιδανικό χαρτί για τα μελάνια οινοπνεύματος είναι το Yupo paper, στο οποίο μπορείτε να ρίξετε σταγόνες από δυο τρία χρώματα και φυσώντας με ενα καλαμάκι να δημιουργήσετε απίθανα σχέδια! Ένα φανταστικό κολπάκι εκεί που δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι είναι να περάσετε Foil και να έχετε ένα φανταστικό background!





Distress Inks: Μελάνια με βάση το νερό που είναι ιδανικά για να δώσουν ένα vintage ύφος στα χαρτιά και τις δημιουργίες σας: Αργούν να στεγνώσουν, είναι ιδανικά για embossing, μπορείτε να τα ψεκάσετε με νερό για τεχνικές ακουαρέλας, να παλαιώσετε τις άκρες των χαρτιών σας και άπειρες άλλες τεχνικές που δίνει η ειδική τους σύνθεση. Το μεγάλο τους ατού, είναι ότι πρακτικά μένουν πάντα ενεργά. Μπορουν να ενεργοποιηθούν ακόμα και μήνες μετα και να συνεχίσετε το project σας από εκεί που το αφήσατε, απλά βρέχοντάς το!






Distress Oxide Inks: Άλλο ένα μαγικό προϊόν του αγαπημένου Tim Holtz, μιας και συνδυάζει τα pigment και τα dye inks και δημιουργεί μια οξείδωση,  όταν έρθει σε επαφή με το νερό, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα με υφή κιμωλίας. Υπάρχουν σε πολλά, ζωντανά, πανέμορφα χρώματα και ενώ έχουν όλα τα διάσημα χαρακτηριστικά των  distress, έχουν και δικές τους μοναδικές ιδιότητες
-Αντιδρούν με το νερό! Όσο περισσότερο νερό, τόσο τα συστατικά μετουσιώνονται και τόσο η δημιουργία "οξειδώνεται"
-Είναι αδιαφανή (Opaque), γεγονός που τα κάνει ιδανικά για σκούρα backqrounds! Το ότι είναι αδιαφανή σας επιτρέπει να τα χρησιμοποιήσετε σε πολλά layers, αρκεί προηγουμένως να έχετε στεγνώσει το κάθε layer με το πιστόλι θερμού αέρα! Όσα χρώματα βάλετε, τόσα χρώματα θα έχετε, χωρίς να αναμιχθούν μεταξύ τους στο αντιπαθητικό καφέ της μουτζούρας!!! Απίστευτο και όμως αληθινό, χάρις στον Tim!!!
-Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως χρώματα ακουαρέλλας

Δείτε με ένα stencil και τέσσερα χρώματα τι φανταστικό background κάνετε στο λεπτό!



Stazon Inks: Ανεξίτηλα μελάνια που έχουν ως βάση διαλύτη. Μπορείτε να σφραγίσετε σε πορώδεις και μη πορώδεις επιφάνειες, ακόμη και σε ύφασμα χωρίς να ξεβάψει! Υπάρχουν σε πολλά χρώματα και είναι κατάλληλα και για σφράγιση σε γυαλί ή πηλό! Έχετε όμως στο νου σας ότι στεγνώνουν αμέσως και ότι πρέπει να προσέχετε που βάφετε, γιατί είναι εντελώς ανεξίτηλα!


Ελπίζουμε να λύσαμε κάποιες απορίες σας, γιατί τα μελάνια είναι κυριολεκτικά το δεξί χέρι του crafter που ασχολείται με χαρτί! Ξεκινήστε τα πειράματα και το παιχνίδι και ετοιμαστείτε για πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα!

2 σχόλια :