Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Η Ιστορία του Μακραμέ

Το μακραμέ, η τεχνική του να δημιουργείς υπέροχα σχέδια με κόμπους, είναι η τελευταία τρέλα που έχει συνεπάρει τους πάντες ... αλλά πότε και που ξεκίνησε; Δεν είναι τόσο καινούργιο όσο νομίζετε!

Το μακραμέ υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια Έχει εμφανιστεί σε πολλούς πολιτισμούς και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι απόψεις για το πως ακριβώς άρχισε διίστανται, με τη μία θεωρία να υποστηρίζει ότι η τεχνική προέρχεται από αραβικά έργα του 13ου αιώνα, ενώ η άλλη θεωρία εντοπίζει τις ρίζες της στην Κίνα του 3ου αιώνα.

Όταν οι Ευρωπαίοι άρχισαν να ταξιδεύουν ευρέως, πέρι το 1700, η χρήση ναυτικών κόμπων έγινε εξαιρετικά δημοφιλής και εξελίχθηκε σε παράδοση. Ακόμα νωρίτερα, τον 13ο και 14ο αιώνα, οι Μαυριτανοί έφεραν την αραβική τεχνοτροπία στην Ισπανία, η οποία στη συνέχεια βρήκε το δρόμο προς τη Γαλλία και την Ιταλία.

Τον 17ο αιώνα, η βασίλισσα Μαίρη II της Αγγλίας μάθαινε στις κυρίες της αυλής πως να φτιάχνουν μακραμέ. Η τέχνη έγινε επίσης εξαιρετικά δημοφιλής 200 χρόνια αργότερα κατά τη βασιλεία της βασίλισσας Βικτώριας. 


Το μακραμέ πέρασε στην αφάνεια για τα επόμενα 100 με 200 χρόνια για να έρθει πάλι δυναμικά στη μόδα τη δεκαετία του 70. To μποέμ, vintage ύφος της εποχής ήταν ιδανικό για την επιστροφή του μακραμέ και έτσι εκείνη την περίοδο σχεδόν τα πάντα ήταν φτιαγμένα με μακραμέ - γιατί, αλήθεια, σε ποιον δεν αρέσουν κόμποι που σχηματίζουν μοναδικά σχέδια; 

Ακολούθησε μία ήσυχη περίοδος, αλλά πλέον το μακραμέ είναι και πάλι εδώ! Τα τελευταία χρόνια το χόμπυ έχει εξαιρετική άνθηση και προβάλλεται πλέον σε όλα τα social media, Pinterest, Instagram, YouTube καθώς ταιριάζει απόλυτα με τη δημιουργική έκφραση, την ικανοποίηση του να φτιάχνεις πράγματα και τη χαρά του να τα μοιράζεσαι, που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο ήθος. 

Solid Oak Macrame Mini Plant Hangers

Το μακραμέ είναι το ιδανικό χόμπυ. Μπορείς να το απολαύσεις μόνος σου απολαμβάνοντας τη χαλάρωση και ηρεμία που θα σου φέρει ή να συνδεθείς με άλλους καθώς δημιουργείς παρέα με φίλους ή οικογένεια. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ψαλίδι, λίγο χρόνο και διάθεση για δημιουργία. 

Στο scrapsnpieces.gr και στην ενότητα Μακραμέ θα βρείτε κιτ, για αρχάριους αλλά και προχωρημένους  σε υπέροχα σχέδια και με οδηγίες βήμα προς βήμα.

5 σχόλια :

  1. Παλαιότερα είχα ασχοληθεί με το μακραμε, κυρίως σε τελειώματα σε υφαντές πετσέτες.Σημερα πήρα περισσότερες πληροφορίες,που δεν γνώριζα για την ιστορία του!
    Καλή και ευλογημένη χρονιά,με υγεία, αγάπη και ευημερία!!!
    Χρόνια Πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Your Affiliate Money Printing Machine is waiting -

    And getting it set up is as easy as 1, 2, 3!

    Here is how it works...

    STEP 1. Input into the system which affiliate products the system will promote
    STEP 2. Add PUSH BUTTON TRAFFIC (it LITERALLY takes 2 minutes)
    STEP 3. Watch the affiliate products system grow your list and sell your affiliate products all by itself!

    Are you ready to make money automatically?

    Click here to check it out

    ΑπάντησηΔιαγραφή