Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Οργανώστε το Σχολικό Γραφείο Οικολογικά!

Η Νατάσα πάντα ψάχνει να βρει κάτι να κάνει upcycling! Είναι από τους καλλιτέχνες που πργματικά μετατρέπουν τα σκουπίδια σε θησαυρούς! Δείτε τι έφτιαξε για το γραφείο της κόρης της, από καθημερινά υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι!

Πάντα ψάχνουμε να βρούμε δημιουργικούς τρόπους, για να αξιοποιούμε τις συσκευασίες από τρόφιμα, ρούχα παπούτσια και άλλα καταναλωτικά αγαθά.

‘Ενας πολύ έξυπνος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα κουτιά αλλά και βάζα, που αποθηκεύουμε άδεια, είναι σε κατασκευές οργάνωσης, για τα γραφεία των παιδιών μας.

Το φετινό Φθινόπωρο, λοιπόν, οργανωνόμαστε οικολογικά!




Υλικά που θα χρειαστείτε


Για τις βάσεις:

- 1 κουτί από παπούτσια
- 3 πακέτα από δημητριακά
- 1 βάση take-away για καφέ
- «σωλήνες» από χαρτί κουζίνας
- μερικά κομμάτια χαρτόνι, για παράδειγμα από κουτί πίτσας
- 2 γυάλινα βάζα, που να χωρούν ίσα ίσα στα ανοίγματα της βάσης καφέ
- δυνατή κόλλα για κατασκευές (tacky glue)
- χαρτοταινία
- επιφάνεια κοπής
- κοπίδι και ψαλίδι
- χάρακα και μολύβι ή μαρκαδόρο

Για τη διακόσμηση

- φύλλα λευκού χαρτιού εκτύπωσης (80gr)
- λευκό χρώμα κιμωλίας
- ακρυλικά χρώματα της αρεσκείας σας
- λευκό ακρυλικό χρώμα
- ακρυλικό χρώμα σε μεταλλική απόχρωση (χρυσό, ασημί – προαιρετικό)
- κολλά matte για decoupage
- διακοσμητικές ταινίες (washi tapes)
- 1 επιφάνεια Gel για monoprinting (Gel Plate)
- ρολό τυπώματος (brayer)
- στένσιλς με σχέδια φόντου και μοτίβων
- πινέλα


Οδηγίες για την κατασκευή των βάσεων





Με το κουτί παπουτσιών

1. Μετρήστε και βρείτε τη μέση του κουτιού στις δυο μακριές πλευρές (χωρίς το καπάκι). Σχεδιάστε ένα ισοσκελές τρίγωνο και κόψτε το (και στις δυο πλευρές). Ενδεικτικά το τρίγωνο της φωτογραφίας έχει βάση 10cm.

2. Χαράξτε ελαφρά τη βάση του κουτιού στη μέση και διπλώστε όπως δείχνει η φωτογραφία.

3. Χρησιμοποιήστε το καπάκι του κουτιού και μετρήστε ώστε να κόψετε δυο κομμάτια και να δημιουργήσετε τις πλαϊνές πλευρές της βάσης σας.

4. Χρησιμοποιήστε χάρτινους σωλήνες από το χαρτί κουζίνας, καθώς και περισσεύματα από χαρτόνι και δημιουργήστε χωρίσματα και θηκούλες.

5. Βάψτε όλες τις επιφάνειες με λευκό χρώμα κιμωλίας και αφού στεγνώσουν καλά κολλήστε τα εσωτερικά χωρίσματα.







Με τη βάση του καφέ και τα βάζα & με τα κουτιά δημητριακων

6. Ενισχύστε τα πλαϊνά της βάσης του καφέ, με χαρτοταινία. Αν θέλετε να βάψετε τα βάζα σε μεταλλική απόχρωση, προτιμήστε ένα πρώτο στρώμα με καφέ ακρυλικό χρώμα, αν θέλετε μετά να τα βάψετε χρυσά. Η καφέ βάση κάνει το χρυσό χρώμα πιο έντονο κι έχει καλύτερη κάλυψη. Αντίστοιχα αν θέλετε να βάψετε τα βάζα ασημί, βάψτε πρώτα με σχετικά σκούρο γκρι χρώμα για βάση.

7. Κολλήστε μαζί τα τρία κουτιά δημητριακών, μετρήστε και σχεδιάστε μια διαγώνιο γραμμή και από τις δυο πλευρές, όπως δείχνει η φωτογραφία. Κόψτε όλο το πάνω μέρος.

8. Χρησιμοποιήστε χαρτόνι και ενισχύστε τα πλαϊνά της κατασκευής σας. Χρησιμοποιήστε χαρτοταινία για να εξομαλύνετε τις κομμένες άκρες των χαρτονιών και τις ακμές. Βάψτε όλη την κατασκευή με λευκό χρώμα κιμωλίας.









Οδηγίες για τη διακόσμηση των βάσεων


9. Πάνω στο gel plate, απλώστε δυο αποχρώσεις του ίδιου χρώματος ( εδώ δυο αποχρώσεις του πράσινου) και λίγο λευκό ακρυλικό χρώμα. Αναμείξτε και απλώστε τα χρώματα στην επιφάνεια με το ειδικό ρολό (brayer).

10. Τοποθετήστε ένα φύλλο χαρτιού πάνω στην επιφάνεια, τρίψτε καλά με τα χέρια σας και μετά σηκώστε το χαρτί από το gel plate. Θα πρέπει να έχετε τώρα ένα χαρτί γεμάτο χρώμα! Κρατήστε το στην άκρη για αργότερα.
Εναλλακτικά, αντί για χαρτί, βάλτε πάνω στο νωπό χρώμα ένα στένσιλ.

11. Χρησιμοποιώντας ένα φύλλο χαρτί, πιέστε πάνω από το στένσιλ, μέχρι να «σκουπίσετε» όλη την περίσσεια χρώματος. Στη συνέχεια σηκώστε και το στένσιλ, πάρτε ένα καθαρό χαρτί, πιέστε το στο και αποτυπώστε το σχέδιο που έμεινε πάνω του. Τώρα πρέπει να έχετε ένα χαρτί με λευκό φόντο και χρωματιστό σχέδιο.

12. Στα άλλα χαρτιά που τυπώσατε με χρώμα στο φόντο, τοποθετήστε ένα στένσιλ με το μοτίβο της αρεσκείας σας και ταμπονάρετε ελαφρά ένα πιο ανοιχτό χρώμα για να φανεί το σχέδιο. Εδώ χρησιμοποιήσαμε λευκό ακρυλικό.

Εναλλακτικά, απλώστε λευκό χρώμα πάνω στο gel plate και ακολουθήστε τη διαδικασία με το στένσιλ, όπως στο βήμα 11. Πάρτε ένα από τα χαρτιά που έχετε τυπώσει με το χρώμα φόντου και αποτυπώστε το λευκό σχέδιο του στένσιλ, πάνω από το gel plate.

13. Αφού έχετε συγκεντρώσει όλα τα χρωματιστά χαρτιά που φτιάξατε, κόψτε και διακοσμήστε τις βάσεις, με τη βοήθεια κόλλας decoupage. Συμπληρωματικά, μπορείτε να διακοσμήσετε και με ταινίες washi tapes, για να δώσετε περισσότερο ενδιαφέρον στις κατασκευές σας.








Το project της Νατάσας βρίσκεται στις σελίδες του περιοδικού Creativity, μαζί με άλλα πολύ όμορφα projects, για να γιορτάσουμε την επιστροφή στα θρανία!





2 σχόλια :