Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ikea Trofast makeover by Myrto

Μήνας ανανέωσης ο Σεπτέμβρης όπως σας έλεγα και στο προηγούμενο post!

Ανάμεσα σε όλες τις σαβούρες (σικ) που έχω μαζέψει στο υπόγειο, βρήκα τις προάλλες ένα επιπλάκι Trofast από το Ikea, που είχε η κόρη μου για να φυλάει τα παιχνίδια της. Όταν έγινε 7 χρονών, πέταξε όλα τα "μωρουδίστικα" από το δωμάτιό της, μια και είχε πια μεγαλώσει και χρειαζόταν βιβλιοθήκες για τα βιβλία και τα επιτραπέζια της. Η αλήθεια είναι ότι είναι βιβλιοφάγος, αλλά νομίζω ότι βρήκε απλά δικαιολογία ότι δε είχε που να βάλει τα βιβλία της, γιατί δήλωσε ακριβώς το ίδιο και πέρσι και ξανά άλλαξε το δωμάτιο της, αν και δεν χρειαζόταν άλλες βιβλιοθήκες!
Αυτό το ταλαίπωρο επιπλάκι, μάζευε σκόνη στο υπόγειο, πάνω από 5 χρόνια, οπότε ήταν ή ώρα να το πετάξουμε ή ώρα να το φτιάξουμε. Με αυτές τις καλές προθέσεις, είπα στον άντρα μου να μου το φέρει στο στούντιο.


Μονίμως έχω ανοιχτά Chalky Finish σε διάφορα χρώματα αφού βάφω τα πάντα¨Από βαζάκια μαγιονέζας και ντενεκεδάκια, μέχρι τα βιβλία μου και παλιά έπιπλα. Το ανέβασα πάνω και επιθεώρησα τα χώματα μου. Μισό βαζάκι lace που κόντευε να ξεραθεί, ήταν η αρχή. 

Νομίζω ότι θα εκπλαγείτε, γιατί πανεύκολα,το επιπλάκι μεταμορφώθηκε ολοκληρωτικά και έχει πάλι μια θέση στην είσοδο του σπιτιού μας, αφήστε που χωράει ένα σωρό πράγματα!


Και το καλύτερο? Μου κόστισε μόνο 18 ευρώ. Μια σανίδα πεύκο κομμένη στα δύο για καπάκι, μεντεσέδες, κόντρα πλακέ για πλάτη και μαγνητάκια για εφετζίδικο κλείσιμο στα πορτάκια.

 Το καλό είναι ότι με τα χρώματα κιμωλίας Chalky Finish, ούτε έτριψα, ούτε αστάρωσα! Απλά σκούπισα τη σκόνη με ένα πανί και άρχισα το βάψιμο! Τα Chalky Finish, είναι από τα καλύτερα χρώματα κιμωλίας που κυκλοφορούν στην αγορά και μάλιστα σε τιμή πολύ οικονομική. Ένα κουτάκι 236 ml κοστίζει περίπου 9 ευρώ. Για να καταλάβετε, αυτό το επιπλο, το έβαψα με το  Lace , ένα φοβερό λευκό αντικέ. Χρειάστηκα λιγότερο από ένα κουτάκι (ήταν ήδη ανοιχτό το δικό μου από άλλο project) και μόνο δύο χέρια για να καλύψω αυτό το βρώμικο καφέ και να γίνει ένα πολύ ωραίο λευκό. Και όπως βλέπετε έβαψα μέσα - έξω!


Όπως το κοίταζα, αποφάσισα ότι τα ράφια μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άνετα για πορτάκια. Επίσης σκέφτηκα να βαλω και ροδάκια για να μπορώ να το μετακινώ κατά βούληση, χωρίς την αναγκαστική συνδρομή του άντρα μου. Και μια και είχε πάει για δικές του δουλειές και δεν ήταν εκεί να με βοηθήσει να το αναποδογυρίσω... έκανα μια μεγάλη βλακεία  μια πολύ έξυπνη κίνηση. Βίδωσα τα ροδάκια στο πάνω μέρος, περιμένοντας ότι είναι ίδιο με το κάτω. Αφήστε  που ήταν καλή ευκαιρία να παίξω λίγο το θύμα ότι το τούμπαρα μόνη μου! Ήρθε, το γύρισε και ευτυχώς που δεν πρόλαβα να πω τίποτα, γιατί το κάτω μέρος ήταν κούφιο και θα είχα γίνει ρεζίλι! Αλλάααα.... ξέρετε αυτά για το καλό το παλικάρι. Τον έστειλα λοιπόν πάραυτα να αγοράσει μια σανίδα, να την κόψει στην μέση, να πάρει μεντεσέδες για να του φτιάξω καπάκι και να αποκτήσω άλλον ένα κρυφό αποθηκευτικό χώρο. Καλά να πάθει άλλωστε, για να μάθει να λείπει, ενώ υπήρχε πιθανότητα να τον χρειαστώ! Χα!

Όσο έλειπε, έβαψα το πάνω μέρος με ένα γκρι σιελ  το  Serene .  Βασικά επειδή δεν θα φαίνεται, δεν με ένοιαζε τι θα βάλω και αυτό ήταν σχεδον τελειωμένο και έφτανε ίσα ίσα. Οπότε.....


Όταν εμφανίστηκε με τις σανίδες (λίγο γκρινιάρης), είχα ήδη φτιάξει την μίξη μου . Ένα μέρος relic και ένα legacy


Το χρώμα που βγαίνει, είναι απλά εκπληκτικό! Πέρασα ένα χέρι, έτριψα λίγο τις άκρε με γυαλόχαρτο, και μετά κερί για την παλαίωση. Χρησιμοποίησα το  Deep Brown Wax που κάνει ένα rustic φινίρισμα που το αγαπώ πολύ!



Ακούστε και το μυστικό. Το φωτογράσησα και νομίζω φαίνεται πεντακάθαρα! Η πάνω φωτό είναι παλαιωμένες μόνο οι άκρες με καφέ κερί. Στην απο κάτω φωτό έχω περάσει διάφανο κερί όπου δεν είχε καφέ. Έχω αφήσει ένα σημείο μόνο απέραστο, για να δείτε τη διαφορά! Και είναι τεράστια! Το διάφανο κερί, έρχεται και συμπληρώνει την παλαίωση, αφού δίνει σε όλο το κομμάτι το ίδιο distressed ύφος! Κανόνας, λοιπόν. Συνδυάστε τα κεριά, γιατί έχει μεγάλη διαφορά!


Για να δώσω ένα πιο grunge ύφος, έγραψα τις λέξεις Lost και Found στα πορτάκια με ένα στένσιλ του Tim Holtz  και το Cargo 2-72 στην επιφάνεια, πέρασα και ένα χέρι Light Satin Varnish, και έτοιμο το ανανεωμένο επιπλάκι!



Εσείς τι ανακαινίζετε αυτές τις μέρες?


4 σχόλια :