Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Acrylics Demystified

Αυτό το μήνα δεν σας έφτιαξα βίντεο, αφού πριν λίγες μέρες εμπνευστήκατε από το υπέροχο βίντεο που σας έφτιαξε η Μελένια. Αντ' αυτού, σας έχω ένα μικρό εισαγωγικό οδηγό. Τι ακριβώς είναι τα ακρυλικά, που ότι και να φτιάξουμε, πέφτουμε επάνω τους.

Acrylics Demystified

Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξω κάτι και να μην έχω χρησιμοποιήσω έστω και λίγο ακρυλικό. Ποτέ. Eίτε είναι journaling, είτε καμβάς, είτε altered item ή home decor. Τα ακρυλικά μου, είναι πάντα το πρώτο που θα σκεφτώ όταν θέλω να δημιουργήσω!

Τα ακρυλικά είναι ένα σχετικά καινούργιο υλικό. Εμφανίστηκε πριν από 50-60 χρόνια μόνο, σαν υποκατάστατο των χρωμάτων λαδιού. Η διαφορά των ακρυλικών με οτιδήποτε άλλο, δεν βρίσκεται στις χρωστικές της, αλλά στο binder που δένει τις χρωστικές αυτές που στην περίπτωση μας είναι ένα πολυμερές. Ακριβώς όπως στα λάδια είναι το λινέλαιο και στην ακουαρέλα είναι το κομμι , στα ακρυλικά είναι ένα πλαστικό πολυμερές, που λειτουργεί κάπως σαν "κόλλα" ενώνοντας τα σωματίδια της χρωστικής σε κάτι διαχειρίσιμο από τον καλλιτέχνη. 

Ακριβώς επειδή τα ακρυλικά κατασκευάστηκαν σε χημείο, είναι ένα υλικό που δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται και να διαφοροποιείται χρόνο με το χρόνο.

Κατηγορίες ακρυλικών: 

Paint: Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα γνωστά μας ακρυλικά χρώματα. Θα τα βρείτε σε διάφορες μορφές. Από πολύ ρευστά κατάλληλα για αερογραφο ή airbrush acrylics(σε μπουκάλια) , ακρυλικά μελάνια ή acrylic inks (σε βαζάκια) , ρευστά ή fluid (στα μπουκαλάκια),  μέχρι πάστες ή heavy body (σωληνάρια)

Mediums:

Τα mediums είναι ακρυλικά χωρίς τις χρωστικές. Τα διάφορα gel και οι πάστες είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να αναμιγνύονται με τα χρώματα και να τους αλλάζουν την σύνθεση. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1.Fluid . Είναι ρευστά και χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν ή να επιμηκύνουν το χρόνο στεγνώματος του χρώματος, καθώς και για τη δημιουργία glazes

2.Gels. Είναι σε μορφή ζελέ και ουσιαστικά είναι μόνο το πολυμερές χωρίς χρωστική. Μπορούμε να τα βρούμε από εντελώς διάφανα, ημιδιάφανα ή αδιαφανή. Σκέτα ή με σωματίδια όπως glitter, κρυσταλλάκια κλπ.

3. Pastes. Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία texture. Είναι το γνωστό μας πια πολυμερές, εμπλουτισμένο με άμμο, πηλό, μαρμαρόσκονη κλπ. Συνήθως είναι αδιαφανείς.

Gesso:  Το γκέσσο είναι το υλικό που προετοιμάζει μια επιφάνεια να δεχτεί καλά το ακρυλικό και να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Μην το τσιγκουνεύεστε ποτέ, αφού είναι πολύ
φθηνότερο από το ακρυλικό χρώμα και η χρήση του θα βοηθήσει το χρώμα να σταθεί στην επιφάνεια και να μην "ρουφηχτεί' από το χαρτί/καμβά/ξύλο κλπ που θέλετε να βάψετε. Θα το βρείτε σε λευκό , μαύρο και διάφανο.

Grounds: Είναι κάτι σαν το γκέσσο, απλά πιο εξειδικευμένο, αφού υπάρχουν grounds προετοιμασίας για διάφορα υλικά πχ παστελ, ακουαρελλα κλπ κλπ

Varnishes: Τα ακρυλικά βερνίκια είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν και να διατηρούν όλα τα προηγούμενα  που αναφέραμε. Τα καλά ακρυλικά βερνίκια είναι removable και προσφέρουν ένα αόρατο φιλμ προστασίας πάνω από το έργο μας, ακόμα και από διάφορες ακτινοβολίες. Το βερνίκι είναι απαραίτητο αν αυτό που φτιάξαμε θέλουμε να έχει διάρκεια. Μπορούμε να τα βρούμε σε πολλά φινιρίσματα, ανάλογα με το τι μας ταιριάζει.

Ελπίζω να σας ξεμπέρδεψα λίγο και να σας έσπρωξα να δοκιμάσετε όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω.

Καλές δημιουργίες

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου