Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Ikea Hack με σανίδια και Chalky Finish



Ο Σεπτέμβρης είναι κατ εξοχήν ο μήνας των ξεκινημάτων, των αποφάσεων, της "καινούργιας χρονιάς" .  Τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι για τις σχολές τους, τα πιτσιρίκια γίνονται έφηβοι και χρειάζονται αλλαγές, οι μεγάλοι γυρνάνε στις δουλειες τους μετα την καλοκαιρινή χαλάρωση.

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες εσωτερικές ανακαινήσεις γίνονται τότε. Μαζί με το φθινοπωρινό καθάρισμα, βρίσκουμε ευκαιρία να ξεφορτωθούμε ότι δεν μας αρεσει και να προσθέσουμε μερικά κανούργια πράγματα για να μας ανανεώσουν.

Αυτό το μήνα λοιπόν , σας έχω ένα πανεύκολο και οικονομικό φωτο - tutorial. Με τι άλλο? Με το τραπεζάκι των πέντε ευρώ της γνωστής αλυσίδας επίπλων. Με πέντε 
ευρώ είναι η αλήθεια ότι ούτε design περιμενεις , ούτε ποιότητα, αλλά όμως είναι μια πολύ πολύ οικονομική βάση για μεταμορφώσεις και πειραματισμούς. 

Εγώ αγόρασα δύο, τα έφτιαξα, και τώρα έγινα μια τέλεια προθήκη στο μαγαζί.



Υλικά
Δυο απλάνιστες σανίδες ελάτης . Τις πήρα από το τοπικό μου  ξυλουργείο και ζήτησα να μου τις κόψουν στα 57 εκατοστά. Μπορείτε να τις πάρετε και  από πολυκαταστήματα με μαστορέματα, αλλά γενικά αφού είναι απλάνιστες, προτιμήστε το ξυλουργείο της γειτονιάς σας. Θα σας βγει και οικονομικότερα αλλά και θα δώσετε ζωή στον παραδοσιακό ξυλουργό που τείνει να εκλείψει. Αφήστε που μπορεί να έχει και ένα σωρό κομμάτια για πέταμα, οπότε θα επωφεληθείτε διπλά. 


και ένα κερί. Εγώ πήρα το Deep Brown, αλλά αν θέλετε πιο ανοιχτή απόχρωση, υπάρχει και το golden brown
Μια κόλλα. Και ναι,  φυσικά και χρησιμοποίησα βιβλιοδεσίας , που είναι η καλύτερη για τα πάντα τελικά. Ακόμα και σε σημεία που μου ξέφυγε, ούτε καν λέκιασε το ξύλο. Στο τέλος πέρασα και ένα χέρι βερνίκι, όχι γιατί χρειαζόταν, αφού το κερί τρέφει και προστατεύει το ξύλο από μόνο του, αλλά επειδή βαρέθηκα να το τρίψω (αλλά εντελώς όμως), οπότε με το velvet βερνίκι που τα πέρασα, έγινε και μαλακό την αφή.

Εκτέλεση

Για να φτιάξω και τα δυο τραπεζάκια, δεν ασχολήθηκα πάνω από μία ώρα. Απλά, επειδή και το κερί πρέπει να "ρουφήξει" καλά πριν κολλήσετε, αλλά και οι κόλλες να στεγνώσουν καλά πριν βιδώσετε τα πόδια, υπολογίστε να έχετε το χώρο που θα τα απλώσετε τουλάχιστον ένα πρωινό.

Όπως βλέπετε από τι φωτογραφία, το κέρωμα είναι πραγματικά πολύ απλό. Με μια παλιά πετσέτα, άπλωνα το κερί και σε 5 λεπτά το σκούπιζα. Όσο πιο πολύ ώρα αφήσετε το κερί πάνω στο ξύλο, τόσο πιο σκούρο θα γίνει. Εγω που το ήθελα μεν σκούρο αλλά το χρωμα του βαθύ, απλωσα κερί σε όλα τα κομμάτια και μετα με την σειρα τα σκουπισα.





  Σκουπίστε τα αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο για να πάρετε την όψη του παλιού ξύλου. Βλέπετε στις άκρες άφησα παραπάνω κερί να φαίνονται πιο σκούρες! Θα χρειαστείτε περίπου 1/2  συσκευασία για να φτάσετε στο χρώμα της φωτογραφίας.



Αφού στέγνωσε το κερί, έπιασα την κόλλα (την βλέπετε κάτω αριστερά). Μου πήρε περίπου 3/4 της συσκευασίας για τα δυο τραπεζάκια. Βλέπετε ότι σε μερικά σημεία μου "ξέρασε". Αλλά γι αυτό την αγαπώ αυτή την κόλλα - δεν άφησε το παραμικρό σημάδι! Εκτός από την κάτω μεριά ανάμεσα στο τραπέζι και στα ξύλα, έβαλα και κόλλα ανάμεσα στις σανίδες, για να είμαι σίγουρη ότι θα ήταν αρκετά δυνατή η κόλληση, ώστε να σηκώνω το τραπεζάκι από τις σανίδες,  χωρίς φόβο μην ξεκολλήσει τίποτα από την -απροσδιόριστου υλικού- επιφάνεια του Lack.


Το άφησα κάτω από βάρος να στεγνώσει καλά η κόλλα και ......

Voila, τα τραπεζάκια μου σούπερ πανέτοιμα για χρήση!


Δεν φαίνονται πια ούτε των 5 ευρω,ούτε χωρίς design. Είναι σημείο αναφοράς , designατα και πολύ πολύ οργανικά και όμορφα.


Στο σημείο αυτό, μπορείτε επίσης να κάνετε και οτιδήποτε φανταστείτε με κάποιο Colonial στενσιλ και λίγο άσπρο ακρυλικό χρώμα. Αυτή θα είναι η επόμενη μεταμόρφωση που θα τους κάνω, μόλις βαρεθω το look αυτό!

Ελπίζω να σας εμπνεύσω και να φτιάξετε κι εσείς τα δικά σας τραπεζάκια

Καλές δημιουργίες




1 σχόλιο: